A pincéje a felvidéki Garamkövesden, egy 1882-ben épült présházban található, melyhez 3 pinceág tartozik. A szőlők Muzslán a Nagyhegyen, Erdőntúli Öreghegyen és a Zsoldos dűlőben helyezkednek el, Ipolyszalkán pedig a Baglyasban. A szőlőket az ökológiai termesztés szabályainak megfelelően kezeli.
A közelmúltban megkóstoltam a jelenleg elérhető boraiból négy fehéret. Íme:
Rajnai rizling 2015
A jól ismert világfajtát megbolondította közel 15% devin* fajtával.
A pohárba szagolva a parfümös szó jutott eszembe, amit a rajnai rizling fajtára ritkán használunk. Ekkor kérdeztem rá és derült ki egy illatos fajta, a devin jelenléte. Fehér virágok, őszibarack, körte, grapefruit és narancshéj vezetik az illatot.
A korty egyben van, jók az arányai. Feszes savak, nem túlzó alkohol és a közepesnél kicsit nagyobb test jellemzi. Citrusok, őszibarack, birsalma az ízben. Könnyen iható és nincs túlgondolva. Összesen 500 palack készült belőle. 6 pont
Olasz rizling 2015
Hordóminta formájában kóstoltam ezt az olasz rizlinget, amelyet 18 napig héjon erjesztett a borász.
Első és legfontosabb, hogy hibátlan az illat és az íz. Közepesen intenzív illat narancshéjjal, vilmoskörtével, mangóval, maracujával, édes fűszerekkel.
Még nagyon fiatal, amit a kissé kusza tanninok is jeleznek. Férfias bor, vagány savakkal, jó egyensúllyal. Nem túl testes, de mégis krémes textúrájú. Az édes fűszerek és a primőr gyümölcsök jó arányt mutatnak. Izgalmas bor, amely még rakoncátlan, de palackozás után, palackban pihentetve szép jövőt jósolok neki. Hordóminta, most 6 pont. Összesen 150 palackra való készült belőle, mert a 2015-ös Karcsa házasításba került a többi.
Karcsa 2013
Ez a házasítás a Geönczeölök felvidéki származási helyére Karcsa településre utal és évek óta készíti a borász. 2013-ban a bor fele leányka, 30%-a zöld veltelini, 20%-a olasz rizling. Illatában pörkölt jegyek, toast, pörkölt magvak, őszibarack, szőlő, sárga alma. Szépen összeértek az ízek az évek alatt. Szájban telt idomú, kerek, lendületes savú bor, tüzes alkohollal. Gyümölcsök keverednek a fa diszkrét tónusával. Semmit sem hangsúlyoztak túl benne. Hosszú finis. Mindössze 650 palack 7 pont
Karcsa 2012
Zöld veltelini 60% - rajnai rizling 40%.
Egy évvel fiatalabb öccséhez képest visszafogottabb illat, de idővel pörkölt mogyoró, édes fűszerek, lime, körte pörgethető ki belőle.
A korty is kevesebbet ad, mint a 2013-as, nem érzek annyi erőt és lendületet benne. Kerek és kitölti a szájat, de nem olyan izgalmas. A gyümölcsök és a fűszerek aránya jól eltalált. Közepesen hosszú a lecsengése. 300 palack van belőle. 6 pont
* Devin: szlovák nemesítésű fajta. 1958-ban Dorota Pospíąilová, Ph.D. gondolta úgy, hogy a piros tramini és a kevésbé ismert piros-fehér veltelini szép utódot hozna létre. Általában nehéz, testes, extrakt anyagokban gazdag, aromás, illatos borok. Jó cukorgyűjtő, ezért késői szüretelésű borként is kedvelt.